About Me

My photo
Seorang yg baik hati,suka kaler merah,suka kanak2,kadang2 emosi telebih tp leh control lagi la,tak suka sayur hijau,suka makan oren,suka la ape2 yg bole disuka..kata orang idup hanye sekali..so,kite enjoy!! Eh! sama mcm puteri lak..hihi..

Monday, January 31, 2011

cili boh basi? macam mana nak bagi tahan lama?

hi all...dah 2 3 hari ni mendung aje kan..sejukkkkk aje rasanya. lepas tu sangat sinonim betul, kalau waktu hujan aja mesti kite akan rasa lapar kan? kan? haaa...tipu sapa kata tak tu...wekk :p orang normal pasti rasa lapar punye kalau cuaca cenggini.

so hari ahad lepas..eh! baru semalam aja lah...haha macam lama plak. haa...semalam kan kita masak maggie goreng kan. dah tengok belum entry sebelum ni? belum? pegi tengok dulu kalau belum.. hahaha...main2 aje lah. :p ok ok focus pada tajuk kite ok. ok sambung balik. dalam dok tengah nak prepared2 megi goreng tu kan. so kene lah cari bahan2 kan. godek2 la peti ais tu. bukak freezer amik ciken metbol. bukak belah bawah plak amik telur dengan cili boh. tapiiiiii......

oh mai...ku tengok cili boh ku itu bila dibuka ada cam benda putih2 atas dia..tak tau bape lama ku tak bukak bekas cili boh tu utk masak..haha. serius geli plak rasanya tengok benda putih2 cam kulat kot...eeeewwww....then terus ku lantingkan dalam tong sampah. huhu...nasib baik penah beli cili boh segera..so guna kan yg segera tu jek la..huhuhu...tapi tak kick sangat lah pasal tak pedas!

point di sini ialah, nak tanya koranglah. macam mana nak buat cili boh tu tahan lama ek? rasanya kita buat cili boh tu tak sampai pon sebulan lagi...kenapa dah berkulat2 ek? huhuhu...ada tips tak yang boleh dikongsi? huhu please help me!!

sharing is caring kan?? kan? kan? hehehe

p/s : tak amik gambar cili boh tu.. lupa plak sebab tangan laju jek lantingkan dalam tong sampah. :p terasa pembaziran telah berlaku disitu..:(


Love
Jaja


2 comments:

yaya|azura said...

Bibik pernah kata, letak minyak masak skit baru simpan. Haaa gitu. Tapi sendiri pon blom pernah try. Hihihi...

Mak Peah Bini Sood said...

kalau mommi kan..momi masak dengan minyak yang byk sikit dulu baru simpan so tahan lama...