Kali ni i nak kongsi dengan korang semua sambal udang mak kite tapi version jaja lah kalau dah version jaja tu confirm simple giler resepinya..hihihi..kenapa dinamakan mak kite? sebab belajar masak sambal udang ni dari mama ler. mama tunjuk kan cara2nya. ok fine, dulu2 memang belajar teori aje. dah lepas kawen ni barulah teringin nak praktik kan teori yang i belajar tu. hehe..
Sambal Udang Mak Kite - version jaja hiks :p
Bahan2nya :
Udang ( tak kisah berapa ekor korang nak guna)
Bawang putih - dalam 2 3 biji
Bawang merah - (kalau guna bawang besar guna sebiji pon ok.kalau guna bawang kecik amik dalam 4 5 biji)
Cili kering yang dikisar - ikut suka nak byk mana, kalau suka pedas letak la lebih sikit. i guna dalam 5 6 sudu
Air asam jawa - semangkuk kecik
Sos tiram - letak dalam 1 2 sudu gitu
Garam - secukup rasa
Gula - secukup rasa
Cara2nya :
1. Tumbuk bawang putih dan merah bersama sehingga lumat, dan tumiskan dalam kuali.
2. Bila bawang tu dah naik bau, masuk kan cili kering tadi, tumis kan sehingga garing.
3. Bila dah garing cili tu, masuk kan air asam jawa tadi..agak2 banyak mana korang nak sambal tu kan.
4. Masuk kan sos tiram, garam dan gula.
5. Last sekali masuk kan udang yang sudah dibasuh dah dibersihkan tepinya.
6. Masak sehingga udang tu masak. bila udang dah masak sedia untuk dihidangkan. :)
Macam tu aje...senangkan? simple ajer...cubalah korang try test. agak2 jadi tu kongsi la dengan i yek. hihihi..
Love,
Jaja
No comments:
Post a Comment