mee goreng yang dimasak oleh saya sendiri |
Mee Kuning sebungkus
Bawang merah 3-4biji (kecil)
Bawang putih 2-3 ulas
Cili boh 3-4 sudu besar
Udang / ayam / sotong / daging (ikut suka la nak letak mana..semua pon bole)
Sayur sawi / Kobis
Kicap (ikut suka la byk mana..jgn byk sgt kang masin lak)
Sos tomato 1-2 sudu besar
Sos cili 1-2 sudu besar
Air secawan kecil
Cara2nya:
Panaskan minyak, tumiskan bawang merah dan putih yang ditumbuk sehingga naik bau..
Kemudian masuk kan cili boh dan biar cili tu masak seketika (garing)
Masuk kan la udang etc gaul rata..
Masuk kan sos cili , sos tomato dan kicap tak lupa juga gula dan garam secukup rasa.
Masuk kan sayur.. masak seketika..kalau macam kering masuk kan sedikit air..kalau tak, tak payah pon tak pe. kalau guna air rebusan daging lagi sedap..
Masuk kan mee kuning yg dah dibasuh bersih, gaul rata. dan boleh dihidangkan sebagai breakfast atau minum petang.
Selamat mencuba!
Tips :
Sila jangan simpan mee kuning lama2 dalam peti sejuk..sebab bila nak goreng nanti dia patah2..tak best..better kalau nak masak tu baru beli..
kalau gaul mee tu sila jangan patah2kan mee tu juga...sebab nanti nak slurpp tak besh..hahaha..
saya suka letak kicap lebih sket sebab suka mee tu jadi hitam..nampak menarik jek.
nak lagi sedap perah la asam limau..rasa masam2 gitu..
2 comments:
wahhh sedapnyeeee!
jemput2 sila makan...hihihi
Post a Comment